İLERİ YAŞLARDA HAMİLELİK (GEBELİK)

İLERİ YAŞLARDA HAMİLELİK (GEBELİK)

ANNE YAŞININ BÜYÜK OLMASI RİSKLİ MİDİR?
İleri yaş için sınır nedir? Tıpta ileri yaş terimi 35 yaş ve sonrasında gebelik yaşayan anne adaylarını tarif etmek için kullanılmaktadır.

İleri anne yaşı beraberinde hem anne hem de bebek açısından birtakım riskler taşımaktadır. Yaşın ilerlemesiyle birlikte anne adaylarında birtakım kronik hastalık görülme sıklığı artar. Bunlar arasında en yaygın olanı hipertansiyon (yüksek tansiyon) ve diyabet (şeker hastalığı) tir. Hipertansiyon erken yaştaki gebelere göre2-4 kat fazladır. Özellikle uzun süreden beri var olan ve damarsal hasara yol açmış kronik hipertansiyon hem anne adayı hem de bebek için tehlike oluşturabilir. Esas tehlike kronik hipertansiyonlu anne adaylarında ortaya çıkması muhtemel süperempoze (kronik hipertansiyon zemininde gelişmiş) preeklampsidir.

Kalp damar hastalığı, nörolojik hastalıklar, böbrek, karaciğer, akciğer ve bağ dokusu hastalıkları ve kanserlerin sıklığında olan artış gebeliğin seyrini olumsuz etkiler.

İleri yaş gebeliklerde görülen gebelik ve doğumla ilgili istenmeyen sonuçlar nelerdir?
İlk akla gelen kromozomal anomali ki bunların içinde de toplumda diğerlerine göre daha sık gördüğümüz down sendromu yani mongolizmdir. Mongolizm ciddi bir toplumsal sağlık problemidir. Bu nedenlerle ileri yaş gebeliklerdeamniosentez (rahimden su alınması) önerilmektedir. İleri yaş gebeliklerin düşükle sonlanma riski artmıştır.

İleri yaşa bağlı tüplerde hareketliliğin azalması, önceden geçirilen pelvik enfeksiyonlar dış gebelik riskini artırmaktadır. İlerleyen yaş erken doğum ve prematür bebek doğumu ve rahim içinde bebekte gelişme geriliği için bir risk faktörüdür.

Artan dekolman plasenta (plasentanın erken ayrılması) ve plasenta previa (plasentanın önde olması) sıklığı özellikle 3.trimester kanamalarında artışa yol açmaktadır.

İleri yaş gebeliklerde fetus, yenidoğan ve doğum eylemi ile ilgili ne gibi problemler olabilir?
Annenin kronik hastalıkları, rahimiçi gelişme geriliği, preeklampsi gibi durumlar, uteroplasental yetmezlik (plasenta fonksiyonunun bozulması) ve buna bağlı olarak fetal distresten fetal ve yeni doğan asfiksisine kadar uzanan bir spektrumda nörolojik sekellerden bebeğin ölümüne kadar gidebilen durumların oluşmasına neden olabilir.
İleri yaş ilk gebeliği olan anne adaylarının doğum eyleminin tüm aşamaları daha uzun sürer ve bu gebelerde iri bebek sıklığı ve omuz distosisi (doğumda omuz takılması) riski artmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder